Glede na situacijo in izredne razmere, se letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk s sloganom »Zajtrk z medom – super dan!« v šolah ne bo izvajal. Bistvo letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka pa je ozaveščanje in spodbujanje širše javnosti k obeležitvi dneva slovenske hrane s pripravo zajtrka doma.

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk prinaša dve osnovni sporočili:

  • Poudarja pomen sestavljanja jedilnikov z lokalnimi sestavinami in
  • pomen rednega zajtrkovanja.

Otrokom je potrebno predstaviti, da je hrana, ki je bila pridelana in pripravljena v bližini, bolj sveža, bolj hranljiva, polnejšega okusa in brez dodatkov za daljše skladiščenje in poudarjanje okusa. Vse te prednosti nam zagotavlja lokalna oziroma slovenska hrana. S tem, ko se odločimo za hrano, ki so jo pridelali in predelali slovenski kmetje ter naša domača kmetijska in živilska podjetja, spodbujamo in povečujemo tudi samooskrbo s hrano in prispevamo k ohranjanju poseljenosti podeželja ter kulturne krajine.

V času, ko so otroci doma in se izobražujejo na daljavo, je zelo pomembno dan začeti z zajtrkom, ki telo oskrbi s potrebno energijo in hranilnimi snovmi. Zajtrkovanje pozitivno vpliva tudi na učenje. Tukaj imate pomembno vlogo tudi starši/skrbniki, da otrokom predstavite  pomen rednega zajtrkovanja ter poseganja po lokalnih živilih.

Pripravite Tradicionalni slovenski zajtrk tudi doma

Doma lahko skupaj pripravite zajtrk, ki naj vključuje živila, značilna za »klasičen« Tradicionalen slovenski zajtrk, in sicer kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Pri tem ste lahko starši in še posebej otroci ustvarjalni ter proaktivni tudi pri drugih dnevnih obrokih.

 

Tradicionalni slovenski zajtrk

 

Z lepimi pozdravi,

Lea Turk – organizatorka šolske prehrane